In lume sunt catalogate pana in prezent peste 100 de rase de iepuri existente. Acestea se clasifica astfel :
In functie de greutatea corporala in stadiul de adult :
RASE MARI ( peste 5 kg :Uriasul Belgian , Uriasul German, Berbecul englez , Uriasul Alb sau Termond , Uriasul francez ) ;
RASE MIJLOCII ( 3-5 kg :Chinchila mare, Chinchila mica, Albastru vienez, Argintiul Francez , Californiana, neozeelandeza ) ;
RASE MICI ( 2-3 kg :Havana , Olandeza ) ;
RASE PITICE (sub 2 kg :Poloneza)
In functie de lungimea firului de par :
RASE DE IEPURI CU PAR SCURT (Rex)
RASE DE IEPURI CU PAR MEDIU ( iepurii comuni )
RASE DE IEPURI CU PAR LUNG (Angora )
In functie de productia principala exista rase DE CARNE , DE BLANA si MIXTE
Conform scopului urmarit , urmeaza sa alegi rasa pe care doresti sa o cresti , iar spatiul de crestere il vei amenaja special pentru rasa vizata.
Daca exista posibilitati , este recomandabil sa cumperi iepuri de prasila sau tineret cunicul de la crescatori experimentati , pentru ca acestia detin iepuri sanatosi , inregistreaza performante bune si doresc sa isi mentina buna reputatie prin calitatea puietului pe care il vand .
Daca vrei sa orientezi cresterea iepurilor spre profitul imediat , adica productia de carne , trebuie sa acorzi atentie raselor mari si mijlocii. Rasele mari au avantajul ca ating in stadiul de adult greutati ce depasesc 5 kg. Rasele mijlocii au avantajul de a fi mai precoce si dezvolta ,in perioada de tineret , ritmuri de crestere accelerate .
Felicitari pentru blog. Foarte buna clasificare.
RăspundețiȘtergereAm si eu un mic blog . rase de iepuri