marți, 2 aprilie 2013

URIASUL BELGIAN

Uriasul Belgian  , aceasta rasa a fost formata in jurul anului 1825, in districtul Gand din provincia belgiana Flandra.
  Nu se cunoaste insa modul sau de formare. Unii sustin ca provine din iepurele salbatic domesticit si selectionat.
Altii sunt de parere ca provine din incrucisarea iepurelui de camp cu iepurii de casa Uriasul Belgian de culoare cenusie. Femelele sunt apte pentru reproductie la varsta de 8 luni, iar masculii la 9 luni. Daca se depaseste aceasta varsta femelele se ingrasa si pot deveni sterile.

Uriasul Belgian  a fost preluata si din nou prin selectie, factori de mediu, incrucisari si nu in ultimul rand din dornita crescatorilor din diferite tari de a creea noi soiuri, s-au fixat caracterele dorite si asa au aparut o serie de denumiri, precum Uriasul German, Uriasul Maghiar.

O caracteristica convenabila la Uriasul Belgian  este dezvoltarea rapida a tineretului, care in a III-a luna pot atinge greutati ce trec de 3 kg, fapt ce permite crearea liniilor de masculi pentru incrucisarile industriale. Greutatea medie adultilor este de 7-8 kg, dar sunt exemplare ce ajung si la 12 kg. Femele sunt apte de reproductie la 8 luni (dupa aceasta varsta se pot ingrasa si deveni sterile), iar masculii la 9 luni. Prolificitatea medie este de 8-10 pui la fatare.

Capul la  Uriasul Belgian  este relativ mare, ochii mici, de culoare bruna la iepurii care au parul de culoare inchisa si roza la cei de culoare alba. Urechile lungi de 18 – 20 cm, cu varfurile rotunjite, mobile, tinute in forma de V . Gatul este relativ scurt si gros, salba aproape inexistenta la mascul. Femela are salba usor dezvoltata, intinzandu-se pe membrele anterioare. Corpul este cilindric, cu pieptul si crupa larga, linia spinarii dreapta, sau putin lasata si bine dezvoltata. Membrele sunt musculoase, puternice, unghiile brune-negricioase sau albe (dupa culoarea parului de pe trunchi) .


Culoarea blanii la Uriasul Belgian  poate fi : neagra, aguti, alba, albastru – cenusiu si baltata. Ca defecte putem intalni : marime si greutate necorespunzatoare, cap berbecat, pete la ochi, urechi ascutite sau lasate in jos, piept ingust, crupa tesita, parul lung sau lanos, blana de nuanta galbuie.

Greutatea puilor la Uriasul Belgian
 la fatare 60 – 70 g
 la 1 luna 700 g
 la 2 luni 1500 g
 la 3 luni 2400 g

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu